Nederlands naar perfectie

Nederlands naar perfectieMisschien heb je het al ergens gelezen: 2015 wordt het jaar waarin het boek Nederlands naar perfectie het levenslicht gaat zien, een NT2-lesmethode die ik samen met Miranda van ’t Wout heb geschreven. Vanaf april is het boek verkrijgbaar bij uitgeverij Coutinho. Lees hier het verhaal achter het boek …

Mijn droom achterna

Het klinkt als een cliché, maar het schrijven van dit boek was al jaren mijn droom. Er zijn veel boeken op de markt waarmee anderstaligen Nederlands kunnen leren, maar één boek ontbrak nog: een lesmethode die opleidt van niveau B2 naar C1. Hoogopgeleide anderstaligen die het Staatsexamen NT2 programma II hebben gehaald, hebben niveau B2. Daarmee kunnen ze aan hun bachelorstudie beginnen. En daarna, zijn ze dan uitgeleerd? Nee, natuurlijk niet! Er zijn wel boeken voorhanden waarmee ze hun taalniveau kunnen verbeteren, maar die richten zich op één specifieke vaardigheid, zoals schrijven (denk aan Nota Bene!) of spreken (Dixi!), of bijvoorbeeld op het uitbreiden van de woordenschat (Trefwoord 2). Er was nog geen totaalmethode waarmee hoogopgeleide anderstaligen op academisch niveau aan de slag konden. Toen ik een paar jaar geleden voor mijn cursist Jessica geen geschikte methode kon vinden, zei zij doodleuk: ‘Dan maak je toch zelf een boek?’

En zo geschiedde. Ik nam contact op met uitgeverij Coutinho en vertelde dat ik graag een lesmethode wilde ontwikkelen – en wel het laatste deel van hun reeks Nederlands in gang (voor beginners), Nederlands in actie (voor halfgevorderden) en Nederlands op niveau (voor gevorderden). Dat werd dus Nederlands naar perfectie.

Eigenwijs en enthousiast

Eigenwijs als ik ben, was ik aanvankelijk van plan de methode in mijn eentje te schrijven. Daar kwam ik gauw van op terug: ook al kun je nog zo goed zelfstandig werken, een sparringpartner is toch echt onmisbaar. Gelukkig klikte het meteen met co-auteur Miranda van ’t Wout, werkzaam bij het academisch talencentrum van de Universiteit Leiden. We vulden elkaar aan waar nodig en ik weet zeker dat het ook aan onze prettige samenwerking te danken is dat we tot het allerlaatste moment met enorm veel enthousiasme aan Nederlands naar perfectie hebben gewerkt.

Ik hoop van harte dat docenten en cursisten ook enthousiast worden van het boek! Meer informatie vind je op de website van Coutinho.

24 februari 2015 door Emily
Categorie: Blog, NT2, Taaltips | Tags: , , , , , , , , | Laat een bericht achter

Schrijf een bericht

Verplichte velden zijn gemarkeerd *