‘O, wat heb ik dit gemist! Echt, natuurlijk de gezelligheid, maar vooral ook het leren. Ik geniet er zo van!’
Dat was nog eens fijn de klas in komen, zo na de meivakantie.
Natuurlijk is het leuk om te horen dat de lessen gewaardeerd worden, maar wat ik nog belangrijker vind, is dat cursisten zien dat ze vooruitgaan. Het is goed om daar regelmatig bij stil te staan. Daarom gaf ik halverwege de cursus (na acht intensieve lesdagen) de opdracht om een foto te kiezen.
Ik gebruikte hiervoor foto’s uit de prachtige kaartenset ‘Water naar de zee dragen’, van Lia Bijkerk en fotograaf Iris Loonen. Ik had een selectie van twaalf foto’s gemaakt en deze op tafel gelegd zodat de cursisten er een konden kiezen.

De opdracht luidde:
Hoe gaat het tot nu toe? Kies een foto die bij je gevoel en ontwikkeling past. Vertel in twee zinnen waarom je deze foto hebt gekozen.
Zo mooi om te horen hoe cursisten hun ontwikkeling zien! Vaak komen er prachtige antwoorden. Ook nu weer. De een koos de was aan de waslijn: voor haar was de cursus een opfrissing. ‘De vuile was hangt nu weer fris en schoon te wapperen.’ Een ander koos de zee: ‘Het is duidelijk dat de Nederlandse taal heel breed is; je bent nooit uitgeleerd.’ Weer een ander voelde zich zoals de man met de boeken: ‘Als een koning zittend op zijn troon, zo rijk voel ik me, nadat ik met mijn boeken mijn woordenschat verrijkte en mijn grammatica ontwikkelde tijdens deze opleiding.’ In een vorige groep was ik degene die de vogeltjes opving als ze dreigden te vallen, en nu fladderden ze met zelfvertrouwen verder. Ik had het zelf niet mooier kunnen verwoorden.
De fotokaarten kun je hier aanschaffen. Ze zijn prijzig, maar wel erg mooi. Naast de foto’s ontvang je ook een boekje met twintig werkvormen en een theoretisch kader.
Wist je trouwens dat er in Spreken met beeld ook zo’n opdracht zit, met foto’s? Die kun je natuurlijk ook gebruiken!
In eerdere blogs deel ik andere manieren om te evalueren, zoals deze blog over het exit ticket of de blog over de digitale variant daarvan. Sommige cursisten hebben een duwtje in de rug nodig om zich te ontwikkelen.
Hoe laat jij je cursisten hun eigen voortgang evalueren? Deel je tips en ideeën gerust hieronder.
Wil je meer weten over feedback geven? Doe dan mee met de workshop Feedback geven: goed gedaan:-)