Lionel Messi: begrijpelijke én boeiende input

Matthijs …
> de Ligt
Jeroen …
> Zoet
Virgil …
> van Dijk
Memphis …
> Depay
Lionel …
> Messi

Dit is een spelletje dat mijn zoons graag doen. De oudste (7 jaar) noemt de voornaam van een voetballer, de jongste (4) vult aan. Knap hè? Nou, dat zou ik graag beamen, maar toch, het lijkt maar zo. Hij hoort niets anders dan deze voetbalnamen, al wekenlang, en kopieert gewoon wat hij heeft gehoord. Verder vindt hij voetbal overigens niet echt interessant.

Sporadisch
Hoe meer input je krijgt, hoe beter je in staat bent je te uiten. Bij wijze van experiment heb ik de jongste gisteren het woord ‘sporadisch’ geleerd, dat leek me leuk. Ik denk trouwens niet dat het beklijft. Ze moeten er namelijk wel klaar voor zijn. Al hoorde ik hem laatst wel vragen of je ‘sarcastisch’ mag zeggen … Nu mijn oudste zoon openstaat voor spreekwoorden en uitdrukkingen, probeer ik die wat vaker te gebruiken in zijn bijzijn. Met als resultaat dat ik nu te horen krijg dat ík denk dat het gras bij de buren altijd groener is;-)

Begrijpelijk en boeiend
Met cursisten die het Nederlands leren als een tweede (of derde, vierde …) taal, is het net zo. Als docent pas je je taalgebruik aan de cursisten aan, zodat ze voldoende input krijgen op hun eigen niveau. Of beter: iets daarboven (i + 1), zodat ze ervan leren. Dit wordt ook wel Comprehensible Input genoemd. Naast begrijpelijk, moet deze input ook ‘Compelling’ zijn, ofwel: boeiend (vandaar dat ook de afkorting CCI gebruikt wordt).

Persoonlijk lijkt mij deze input alléén niet voldoende; aandacht voor grammatica vind ik ook belangrijk, zij het als middel, niet als doel. Er zijn genoeg anderstaligen die woordjes als ‘er’ echt niet vanzelf oppikken. Zo zegt mijn Engelse vader, die hier al vijftig jaar woont, nog steeds ‘ik ben mee eens’, ondanks alle begrijpelijke – en ongetwijfeld regelmatig ook boeiende – input. (Lees meer over ‘er’.)

Maar goed, voldoende begrijpelijke input is uiteraard zeer belangrijk, en het spreekt voor zich dat cursisten meer gemotiveerd raken als deze ook nog eens boeiend is. Daarom wil ik deze blog afsluiten met een tip voor leuke input, namelijk het luisteren van liedjes. Daar zijn de meeste cursisten wel voor te porren!

Luisteren en meezingen
Op de site van LyricsTraining kunnen cursisten zelfstandig én bewust naar liedjes luisteren. Ze kiezen het niveau (van beginner tot expert) en beluisteren het nummer. Tip: begin met ‘beginner’, dat is vaak al moeilijk genoeg. De songtekst verschijnt eronder, maar er zijn wat woorden weggelaten – en voor het hoogste niveau zelfs allemaal. Ze kunnen zelf woorden invullen (‘Write Mode’) of kiezen uit een aantal opties (‘Choice Mode’). De score is te zien boven de video. Leuk voor in de klas: kies bij ‘Select a game mode’ geen niveau, maar klik op ‘Karaoke’ … en zingen maar!

Hierbij als suggestie een paar leuke en mooie liedjes (maar er zijn er natuurlijk veel meer):
A1/A2: Tram 7, Jurk
A2/B1: Ik neem je mee, Gers Pardoel
B1/B2: Mooie dame uit Hué, Frank Boeijen (leuk voor als je adjectieven hebt behandeld!)
B2/C1: Bagagedrager, Spinvis

De niveaus zijn slechts een indicatie. Gebruik je zelf andere liedjes of heb je nog een leuke tip voor begrijpelijke én boeiende input? Ik lees graag je reactie onder deze blog!

Comprehensible Input Meer lezen over Comprehensible Input? Zie bijvoorbeeld het Handboek Nederlands als tweede taal, pagina 218, of zoek op Stephen Krashen.

2 reacties

  1. Lyrics training is inderdaad leuk, maar controleer vooraf wel of de tekst helemaal klopt met wat er gezongen wordt en of er geen spelfouten staan in de tekst. Ik heb een keer spontaan een lied opgezocht dat op dat moment leefde in de groep, maar meerdere woorden waren foutief gespeld…Dat was erg jammer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *