Taaltrainingen: met of zonder btw?

Ben je taaltrainer en twijfel je of je je trainingen met of zonder btw moet aanbieden? Je bent de enige niet! Daarom zet ik in deze blog de regels nog eens op een rijtje, waarbij ik vooral inga op twee ontdekkingen die ik onlangs deed. Goed om te weten dat inschrijving in het CRKBO niet nodig blijkt te zijn …

[Update november 2014] Let op: het besluit over onderwijsvrijstelling is inmiddels aangepast, zie de reacties onder deze blog.

De nieuwe regeling

Voor de wetswijziging van 1 juli 2010 was het heel eenvoudig: je mocht kiezen of je wel of geen btw rekende over je trainingen. Op basis van Europese regelgeving is dat veranderd en is beroepsonderwijs voortaan in principe belast met btw. Je leest het goed: in principe; want je kunt toch btw-vrij trainingen geven als je je inschrijft in het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs).

Verlies van klanten

Omdat ik het niet eens ben met de inschrijfvoorwaarden die dit register hanteert, heb ik ervoor gekozen me niet in te schrijven. Geen CRKBO-registratie betekent weliswaar geen dure audit en andere hoge kosten, maar het betekent wel dat je verplicht bent btw te rekenen over al je trainingen. Aangezien je dan duurder bent dan aanbieders die vrijgesteld zijn van btw, heeft het voor mij en veel andere taaltrainers een verlies van klanten tot gevolg gehad.

Een warboel van regels

Toch had ik inmiddels met de nieuwe situatie leren leven. Ik bracht braaf btw in rekening, al was het nog steeds onduidelijk wie de regels eigenlijk bepaalt: is dat inderdaad het CRKBO of maakt uiteindelijk toch de fiscus de dienst uit? Met andere woorden: hoeveel ‘macht’ heeft het CRKBO? Verschillende zzp-trainers hebben de belastingdienst hierover geraadpleegd en hun boekhouder of accountant om advies gevraagd. Het werd er niet duidelijker op, want iedereen had zijn eigen verhaal. Reden genoeg voor een zoveelste informatiemiddag.

Meeliften

Op 14 september organiseerde de Beroepsvereniging van docenten Nederlands als Tweede Taal (BVNT2) daarom voor haar leden een informatiemiddag over het CRKBO en de btw-kwestie. De vereniging had een specialist omzetbelasting ZZP van de Belastingdienst Utrecht-Gooi/kantoor Utrecht uitgenodigd en ik verheugde me erop dat we na een paar uur eindelijk precies zouden weten hoe de vork in de steel zat.

De goede man was speciaal voor deze gelegenheid in de zaak gedoken en kwam met twee interessante mededelingen. Bij de eerste viel mijn mond al open van verbazing:

Als je onderwijs verzorgt aan onderwijsinstellingen die wettelijk zijn vrijgesteld van btw (zoals hogescholen), lift je mee met deze vrijstelling. Je hoeft je hiervoor niet in te schrijven in het CRKBO. Het gaat in dit geval om onderwijs dat binnen het reguliere onderwijsprogramma past. Voor je overige trainingen mag je kiezen of je wel of geen btw rekent. Als de onderwijsinstelling zich wel moet inschrijven om btw-vrij onderwijs te geven, kun je niet ‘meeliften’ op de vrijstelling en moet je je zelf ook inschrijven om btw-vrij te factureren.

Deze mededeling was nieuw voor mij, vooral het feit dat je dus toch btw-vrije en btw-belaste trainingen kunt combineren.

Lang leve de resolutie

Maar het werd nog gekker. De man van de belastingdienst vertelde namelijk ook het volgende:

De wet is per 1 juli 2010 weliswaar veranderd, maar … er waart ergens nog een resolutie rond die niet is ingetrokken, en dus nog van kracht is. Hierin staat ‘[…] keur ik goed, dat ter zake van het taalonderwijs in alle vormen met ingang van 1 januari 1980 voldoening van BTW achterwege blijft.’ (Zie resolutie taalonderwijs.) Met andere woorden: taalonderwijs is nog altijd vrijgesteld van btw, dankzij de mazen in de wet.

Hij heeft dit voorgelegd aan het ministerie van Financiën, dat bevestigt dat taaltrainers van deze resolutie gebruik kunnen maken.

Hoewel er nog veel vragen onbeantwoord blijven, ben ik van plan voorlopig gewoon van dit ‘foefje’ te profiteren. Sterker nog, ik ben al gestart met mijn eerste btw-vrije training!

Tip

Tot slot wil ik je nog een tip meegeven. Als je net als ik een beroep doet op deze resolutie, is het handig om dat in je factuur te vermelden, bijvoorbeeld in een voetnoot. Het gaat om resolutie nr. 079-270 van 25 februari 1980. Uiteraard hoop ik dat iemand me tipt als deze wordt ingetrokken. Dan kunnen we daarna samen een plan B bedenken.

Wist je trouwens dat je in de LinkedIn-groep ZZP-trainers willen 0% terecht kunt voor discussies en vragen over dit onderwerp? Handig om te horen hoe andere trainers met de btw-kwestie omgaan.

08 oktober 2012 door Emily
Categorie: Tips | Tags: , , , | 2 berichten

Berichten (2)

 1. ik was aan het googlen naar artikelen over de btw over de taallessen en kwam op deze site.
  de hierboven genoemde resolutie is al in 1993 ingetrokken, lees in op het internet.

  ————————————————–

  Opgemerkt zij dat het besluit van 25 februari 1980, nr. 079-270 (in welk besluit was voorzien in een btw-vrijstelling voor alle taalonderwijs) is ingetrokken bij besluit van 6 januari 1993, WV 92/679.

  • Bedankt voor je reactie. Ik was hier al van op de hoogte, maar had de tekst nog niet aangepast. Ik vind het toch wel apart dat een inspecteur van de belastingdienst ons (NT2-docenten) niet zo lang geleden op deze resolutie heeft gewezen en zei dat we daar gebruik van konden maken zolang deze nog niet werd ingetrokken. Nu blijkt dat dus allang het geval te zijn …

   Meer informatie over recente aanpassingen van het besluit vind je op http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/fin/documenten-en-publicaties/besluiten/2014/08/07/blkb2014-125m-ob-onderwijsvrijstelling.html.

   Punt 9 is erg handig als je taalonderwijs zonder btw wilt geven:
   “Taalonderwijs is als algemeen vormend, van btw vrijgesteld, onderwijs aan te merken als het niet specifiek is gericht op een bepaalde beroepsuitoefening.”

   Hartelijke groeten,
   Emily

Schrijf een bericht

Verplichte velden zijn gemarkeerd *