Als je mij een beetje kent, weet je dat ik niet zo van stilzitten houd. En wel van spelletjes. Dus deden we de laatste les een leuke en activerende quiz. Een quiz die je heel gemakkelijk ook in je eigen lessen kunt inzetten!
Lees dus gauw verder …
Einde Nederlands naar perfectie
Na zestien lesdagen waren we aan het eind gekomen van de cursus Nederlands naar perfectie (bij KTV Kennisnet). Zestien tolken, verdeeld over twee groepen, moesten ’s ochtends door middel van een presentatie laten zien of ze inderdaad het gewenste niveau hadden behaald, dat wil zeggen niveau C1. Na de nodige spanning die dit met zich had meegebracht, waren ze na de lunch wel toe aan iets ludieks.
Zeg je dat zo?
De cursisten wilden al aan tafel gaan zitten, maar nee … bij deze quiz moet je staan! De quiz draaide om de vraag: ‘Zeg je dat zo?’ De deelnemers kregen twaalf zinnen te zien. Als ze vonden dat de zin helemaal goed was, moesten ze rechts van de streep gaan staan. Zat er een fout in de zin? Dan moesten ze aan de linkerkant gaan staan. Gelukkig hadden we een ruime zaal tot onze beschikking, zowaar met een heuse lijn in het midden. Als je een lokaal hebt zonder lijn, is er geen man over boord: plak dan een stuk tape op de vloer of werk met een denkbeeldige lijn.
Om je een idee te geven van het soort zinnen in de quiz, zal ik een paar voorbeelden geven:
- Ik weet het niet of ik morgen naar het feest ga.
- Begin toch nou eens wat eerder met je huiswerk!
- Hij vindt dat de verdachten tot tien jaar cel moeten veroordeeld worden.
- Hij aanvaardde haar excuses nadat zij hem had uitgemaakt als ‘luie hond’.
- Ook al is hij een bevlogen spreker, het verhaal van de politicus mist elke nuance.
- De paden in het bos zijn vanwege de hevige storm van afgelopen nacht niet meer gangbaar.
Deze zinnen bevatten grammaticale aspecten en woorden die in de lessen aan bod waren gekomen – in theorie zouden de deelnemers dus alle vragen juist hebben kunnen beantwoorden;-) De voorbereiding kost overigens echt niet veel tijd: bedenk een stuk of twaalf zinnen, aangepast aan het niveau van je eigen groep natuurlijk.
Winnaar
En wie is dan uiteindelijk de winnaar? Dat ging op goed vertrouwen: de cursisten moesten zelf het aantal punten bijhouden dat ze hadden gescoord. Winnaar Khaled krijgt hierbij zijn eervolle vermelding:-)
Het spel-spel
Deze quiz was gebaseerd op een spel dat ik een paar jaar geleden had bedacht voor een workshop over spelling. Toen was de vraag: ‘Zijn de zinnen juist gespeld?’ De titel van de quiz luidde dan ook: ‘Het spel-spel’. Helaas lukte het me niet om voor de andere quiz ook zo’n pakkende titel te bedenken. Mocht je iets leuks weten, deel je inspiratie dan gerust!
Heb je interesse in nog meer leuke werkvormen? Volg dan de workshop ‘Werkvormen: variatie is leuk!’
Fadil Alabd zegt
In mijn laatste studiejaar van de universiteit in Bagdad liep ik stage op een middelbare school. Ik gaf economieles en ik had moeite toen met lesgeven, omdat ik weinig ervaring had, ik niet wist hoe ik de les beginnen moest en hoe je de sfeer creëerde. Waarom vertel ik dit nu? Omdat het de sterke kant van Emily is. Zij heeft een hele mooie manier van les geven. Zeker heeft zij nog meer positieve kanten, maar dit is wat mij opviel toen ik les bij haar kreeg. Nu een maand later schrijft ze een ontzettend leuke tekst met mooie herinneringen over de laatste dag. Het was geweldig om les bij jou te krijgen!
Nogmaals bedankt voor alles!
Fadil Alabd
Emily zegt
Wow, Fadil, wat een mooie woorden. Dankjewel!
Heel veel succes met alles, en we houden contact. Hartelijke groeten, Emily
Josephine van Bennekom zegt
Dag Emily,
Ik heb de quiz gedaan met twaalf zinnen bij mijn A2-B1 groep. Grote hilariteit en cursisten die op het laatste moment toch twijfelden,’overliepen’ en dan verkeerd gekozen bleken te hebben. Goed om te doen aan het eind van de (avond)les. Hartelijke groet van Josephine
Emily zegt
Ha Josephine,
Wat leuk dat je deze werkvorm hebt gebruikt! En goed om te laten zien dat dit soort werkvormen voor meerdere niveaus ingezet kunnen worden. Je kunt de zinnen immers makkelijk aanpassen.
Hartelijke groeten,
Emily