Wheel Decide

In deze blog deel ik een heel handige en supereenvoudige tool met je: Wheel Decide, een rad met eindeloos veel mogelijkheden!

Als je eens een workshop bij me hebt gevolgd of les van me hebt gehad, dan weet je dat ik van flash cards houd. Mooie gelamineerde kaartjes, bijvoorbeeld met structuurwoorden (‘maar’, ‘hoewel’, ‘sinds’, ‘aangezien’). De cursist pakt een kaartje en maakt een zin met het woord op het kaartje. Leuk, simpel en effectief.

Maar op een gegeven moment wilde ik weleens iets anders – ook voor cursisten is afwisseling natuurlijk leuk – en zo kwam ik bij Wheel Decide. In plaats van de woorden op kaartjes te zetten, zette ik ze in een rad … en draaien maar!

Deze tool heb ik gebruikt in groepen, maar ook in privécursussen werkt het prima. Ik laat het rad dan niet op een groot scherm zien, maar stuur de link van het rad naar de cursist, zodat die er op zijn of haar eigen telefoon aan kan draaien.

Hieronder leg ik uit hoe je een rad kunt maken. Heb je de smaak te pakken en wil je nog meer tools leren kennen? Als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief van Taalzeker, dan laat ik het je weten wanneer de workshop NT2 en ICT weer gegeven wordt (waarschijnlijk begin 2019). Ook kan ik de workshop incompany geven.

Hoe maak je een rad?

 • Ga naar Wheel Decide en klik op Modify Wheel.
 • Noteer bij Choices de woorden die je in het rad wilt hebben. Zelf vind ik het handig om eerst een lijstje te maken in Word, en dan de hele lijst in één keer in te voeren (Paste List). Je kunt maar liefst 100 Choices invoegen.
 • Geef je rad een titel.
 • Bij Advanced Options kun je ervoor kiezen de woorden te laten verdwijnen als ze eenmaal gekozen zijn. Zo voorkom je dat de cursisten twee keer op hetzelfde woord uitkomen. Soms is wat herhaling echter juist goed, dus bepaal zelf wat de voorkeur heeft.
 • Ook kun je zelf de kleuren en de grootte van het rad bepalen (700 is prima) en aangeven hoeveel seconden het rad mag draaien voordat er een keuze wordt gemaakt.
 • Klik tot slot op Apply Wheel Changes en je rad is klaar!
 • De link in de adresbalk bovenin is erg lang en lastig te kopiëren. Direct onder het rad zie je een envelopje. Daarmee kun je een e-mail naar jezelf sturen met daarin een verkort internetadres. Ook kun je de link delen met anderen of het rad embedden op je site. Dat heb ik hierboven gedaan;-)

Nog meer ideeën

 • Je kunt het rad gebruiken om het perfectum (de voltooide tijd) te laten oefenen. Zet bijvoorbeeld allerlei (frequente) onregelmatige werkwoorden in het rad, zoals ‘eten’, ‘nemen’, ‘kopen’ en ‘brengen’. Een deelnemer aan een van mijn workshops vertelde later dat ze een keer haar flash cards was vergeten. Gelukkig had ze gauw een alternatief gevonden: in de trein op weg naar haar les had ze even gauw wat werkwoorden in Wheel Decide gezet. Saved by the … wheel!
 • Werkwoorden met een vaste prepositie (een vast voorzetsel): voer allerlei werkwoorden in en laat de cursisten zeggen welke prepositie erbij hoort; bijvoorbeeld ‘wachten’ (op) en ‘uitkijken’ (naar). Daarna maken ze er een zin mee.
 • Werken je cursisten altijd samen in dezelfde groepjes? Je kunt Wheel Decide ook gebruiken om willekeurige groepjes te maken; zet bijvoorbeeld de namen van de cursisten in het rad.

Heb je nog suggesties of wil je je ervaring delen? Ik vind het leuk om van je te horen, dus laat gerust een reactie achter onder deze blog.

22 februari 2018 door Emily
Categorie: Blog, NT2, Tips, Werkvormen | Tags: , , , , , | 13 berichten

Berichten (13)

 1. Hoi Emily,
  Dat is een hele leuke tip. Vanmiddag meteen gebruikt met mijn privé cursist. Onregelmatige werkwoorden van het hoofdstuk hebben we zo herhaald. Nuttig en leuk!
  Groet, Corintha

 2. Geweldig idee! Ik zie meteen allerlei mogelijkheden en ga het direct maandag uitproberen met mijn groepen. Met dank aan de nieuwsbrief van Kleurrijker, die linkte naar jouw website!

  • Dag Sandra,

   Bedankt voor je reactie. Als je je aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, ben je altijd op de hoogte als er weer een nieuwe blog verschenen is. Veel plezier met Wheel Decide in je les maandag! Ik ben benieuwd wat je er precies mee gaat doen.

   Hartelijke groet,
   Emily

 3. Hoe/waar kun je zo’n wiel bewaren/opslaan?

  • Dag Ria,
   Het rad is (en blijft) online, je kunt het dus niet op je computer opslaan. Het wordt wel online bewaard. Om het te bekijken of gebruiken heb je dus een internetadres nodig. Zoals ik in mijn blog heb beschreven: ‘De link in de adresbalk bovenin is erg lang en lastig te kopiëren. Direct onder het rad zie je een envelopje. Daarmee kun je een e-mail naar jezelf sturen met daarin een verkort internetadres.’ Als je op die link klikt, kom je dus bij je rad! Hopelijk lukt het zo.
   Hartelijke groet,
   Emily

 4. Hoi Emily,
  Superleuk, ik heb gelijk eentje gemaakt. Ik ga hem gebruiken om cursisten de ONA woorden uit te laten leggen; werkgever, portfolio, competentie etc
  Bedankt

 5. Hoi Emily, wat een geweldig leuke tool weer! Ik heb hem al een aantal keren gebruikt. Helaas kun je maximaal 50 Choices invoeren, geen 100, zoals aangegeven. Als je meer dan 50 Choices invoert, pakt hij geen enkele Choice meer.
  Groeten, Karen

  • Hoi Karen,
   Ik heb zelf een rad gemaakt met preposities; daarin staan volgens mij 68 werkwoorden: https://shar.es/1N61WP. Ik heb even wat geprobeerd, en denk dat het misschien komt doordat je in een bestaand rad werkt waarin al heel wat Choices staan. Klopt dat? Zelfs als je die eerst verwijdert, werkt het blijkbaar niet goed. Wat dan (bij mij althans) wel werkt, is het rad op http://wheeldecide.com/ te gebruiken, en van daaruit een nieuw rad te maken (dus via Modify Wheel). Probeer het eens! Ik hoor graag of het dan wel lukt.
   Groeten,
   Emily

   • Hoi Emily, ik maak alleen de Wheels via Modify Wheel en heb alle woorden woord voor woord ingevoerd, dus niet vanuit een bestand. Dat hield op na 50 woorden. Ik had wel de mogelijkheid om meer woorden in te voeren, maar die pakte hij niet meer, boven de 50 woorden.

    Groeten, Karen

    • Dat is vreemd … Misschien helpt het als je de woorden toch met ‘Paste list’ invoert? Het is het proberen waard; ik hoop dat het lukt! Mail me anders even de woorden, dan kan ik het proberen. Groet, Emily

Schrijf een bericht

Verplichte velden zijn gemarkeerd *