Padlet: een superhandige tool!

Nu we massaal zijn overgestapt op online lesgeven, willen we natuurlijk ook weten hoe je die lessen efficiënt, interactief, leuk en leerzaam kunt vormgeven. Padlet is hiervoor een heel handige tool. Lees in deze blog hoe je een Padlet maakt (bekijk ook de video) en ontdek hoe je een Padlet kunt inzetten in de (taal)les.

Wat is een Padlet?

Een Padlet is een soort digitaal prikbord, waarop je allerlei informatie kunt zetten. Je kunt er links naar websites op zetten of bestanden uploaden; bijvoorbeeld een tekst, audio-opname of videofragment. Handig om informatie of materiaal te delen dus! Zoals de Padlet Verbeter je Nederlands, die ik heb gemaakt om nuttige links te delen met cursisten. Maar er is meer mogelijk …

Padlet in je onlineles

Mijn cursisten geef ik sinds kort les via Zoom. Hoewel ik al weleens online les had gegeven, was Zoom nieuw voor mij. Online lesgeven heeft ook niet per se mijn voorkeur, want ik hou van ‘echt’ contact, maar ik hou er ook van om nieuwe dingen uit te proberen. Zoals het gebruik van Padlet in de Zoom-les!

De eerste lessen was ik – net als de meeste docenten, denk ik – vooral bezig te ontdekken hoe het werkt om de cursisten in groepjes te laten werken, de chat te gebruiken en de tijd goed in te delen. Maar hoe kunnen de cursisten nou bijvoorbeeld in groepjes een opdracht uitvoeren met flash cards? Ik gebruik namelijk graag kaartjes in de les, omdat de deelnemers op die manier zelf een regel of patroon kunnen ontdekken.

De studenten van het Voorbereidend Jaar Leiden (VJL) wilde ik in de module Presenteren kennis laten maken met structuurwoorden en ze laten zien wat voor verband deze woorden kunnen aangeven. Normaal gesproken laat ik ze met kaartjes schuiven om de woorden in de juiste categorie te zetten. Gelukkig kan dat ook digitaal, met een Padlet:

Ik had drie Padlets aangemaakt, zodat elk groepje met een eigen Padlet (ofwel: een eigen ‘set kaartjes’) kon gaan werken. De links naar de Padlets zette ik in de chat van Zoom (groepje 1: link1, groepje 2: link2, groepje 3: link3). Deze link moeten ze wel even kopiëren of alvast openen voordat ze in groepjes worden verdeeld, want eenmaal in groepjes, kunnen ze niet meer bij de chat. Je zou de links ook kunnen mailen natuurlijk.

Ik verdeelde de klas in groepjes van drie of vier. Per groepje deelde één student zijn of haar scherm met de rest van het groepje. Deze student opende de bijbehorende Padlet en begon – natuurlijk ook op aanwijzing van de anderen – te schuiven met de woorden. Ondertussen kon ik meekijken bij de groepjes (en zien dat één groepje per ongeluk de verkeerde link had geopend en dus in de Padlet van een ander groepje zat te werken; oeps!) en bekijken hoe ze het deden. Ik zag wat goed ging, en waar ze nog moeite mee hadden. De lastige woorden kon ik dus mooi klassikaal bespreken toen we na het groepswerk weer bij elkaar kwamen.

Hoe maak je een Padlet?

Dat leg ik je uit in de volgende video:

Hieronder nog een paar punten die extra aandacht verdienen:

  • Maak een gratis account aan. Je kunt dan een beperkt aantal Padlets maken (ooit was dat zeven, nu nog maar drie). Je kunt ook een oude verwijderen en weer een nieuwe aanmaken. Wil je er meer hebben, dan kun je je account upgraden. Dat kost wel wat (96 euro per jaar), maar dan kun je er zo veel maken als je wilt! Zeker als je de cursisten in groepjes aan een eigen Padlet wilt laten werken, is dat wel nodig.
  • Pas het internetadres aan. Padlet maakt automatisch een url aan, maar die is heel nietszeggend. Je kunt het laatste deel aanpassen, bijvoorbeeld: https://padlet.com/Taalzeker/Nederlands. In de video hierboven zie je hoe je dat doet.
  • Onder de functie ‘Delen’ kun je aangeven wat anderen met de Padlet mogen doen: mogen ze alleen lezen (ofwel het gedeelde materiaal bekijken), mogen ze ook wat toevoegen (schrijven) of mogen ze zelfs dingen aanpassen, zoals posts verschuiven (bewerken). Als je wilt dat ze met ‘kaartjes’ gaan schuiven (zoals hierboven beschreven) kies je dus voor de laatste optie.
  • Wil je de Padlet afschermen? Dan kun je een wachtwoord instellen. Als ze tijdens een Zoom-les in groepjes aan de Padlet gaan werken, zou ik dat achterwege laten. Als je de Padlet gebruikt om materiaal van de cursisten te verzamelen, zoals spreekopnames, dan is het wel een prettig idee voor de cursisten dat niemand anders erbij kan.

Tips

  • Padlet werkt het best op een laptop of computer. Op een telefoon is het scherm te klein om alles goed te zien; soms lijken posts te verdwijnen, zeker als je kiest voor de vorm ‘canvas’, waarbij de posts lukraak op het scherm komen te staan.
  • Als je toch een andere vorm wilt voor je Padlet (je hebt bijvoorbeeld gekozen voor canvas, maar je wilt toch liever kolommen), dan kun je de vorm wijzigen. Maar … als er al een aantal posts in staan, gaat dat omzetten niet altijd goed – is mijn ervaring. Bedenk dus goed voor welke vorm je kiest voordat je de Padlet gaat vullen met informatie.
  • Er zijn meer mensen die fan zijn van Padlet. Soms heeft Padlet last van de drukte en loopt de website vast. Probeer het dan later nog eens.

Tips voor het werken met een Padlet in Zoom

  • Als je de cursisten in groepjes aan een Padlet wilt laten werken, zorg dan in ieder geval voor een duidelijke instructie.
  • Zorg ervoor dat ze de juiste link hebben.
  • Vink in je instellingen in Zoom aan dat meerdere mensen tegelijkertijd hun scherm kunnen delen.

Waarvoor gebruik je een Padlet?

  • Zoals gezegd kun je met een Padlet informatie verzamelen en delen. Dat kunnen handige links en documenten zijn, maar wat dacht je van het delen van presentaties die de cursisten houden? Zo kunnen ze elkaars opnames beluisteren of bekijken en er feedback op geven. Als je gevoelige informatie deelt, beveilig je Padlet dan met een wachtwoord.
  • Ontdekken of combineren: laat de cursisten een bepaalde regel ontdekken door ‘kaartjes’ te schuiven (zie eerder in deze blog). Ook een combineeroefening (bijvoorbeeld: zoek de tegenstellingen) leent zich hier goed voor.
  • Meningen peilen: geef een stelling en laat de cursisten daarop reageren. Zo heb je alle reacties overzichtelijk bij elkaar en kun je gaan discussiëren.
  • Schrijven: geef de cursisten in groepjes een foto en laat ze daar een onderschrift bij bedenken. De foto’s zet je in de Padlet. De studenten typen hun onderschrift erbij.
  • Inventariseren: om te ontdekken wat de cursisten al weten, kun je een vraag stellen, bijvoorbeeld: Waar denk je aan bij klimaatverandering? De studenten kunnen hun antwoorden in de Padlet zetten.
  • Een samenvatting maken: elk groepje vat één alinea van een tekst samen en typt de samenvatting in de Padlet. Bespreek de samenvattingen klassikaal.
  • Feedback geven: vraag aan het eind van de les wat goed ging en waar de cursisten nog moeite mee hebben. Hun reactie zetten ze in de Padlet.

De video heb ik trouwens ook in een Padlet gezet. Je kunt daar ook een reactie plaatsen, als je dat eens wilt uitproberen.

Ik ben benieuwd naar je Padlets en waar je ze voor inzet. Heb je nog iets toe te voegen aan deze blog? Laat het me dan weten!

Heb je de smaak te pakken en wil je meer leren over digitale tools? Of wil je juist meer begeleiding bij het maken van digitale opdrachten? Doe dan mee met de workshop NT2 en ICT! Dat kan ook online dit najaar.

24 reacties

  1. Hoi Emily,

    Ik heb je nieuwsbrief gelezen over de padlets en werd erg nieuwsgierig naar het filmpje. Ik heb het filmpje nu gezien maar ik heb echt nog steeds geen idee wat nou een padlet is. In het filmpje zie ik alleen een scherm met een kaartje erop en hoe dat kaartje wordt aangemaakt. Maar wat je ermee kunt wordt mij niet duidelijk. Heb je een idee waar ik een uitgebreidere introductie kan vinden?
    Ik werk ook met zoom en het lijkt me leuk om het te gaan gebruiken.
    Groetjes Natascha

  2. Ha Emily,
    Voor SIGV ga ik binnenkort Padlet gebruiken. Ik zag een screenshot met een oefening van structuurwoorden. Ik neem aan dat je zelf kijkt of de woorden onder de juiste categorie terecht zijn gekomen? Laat je de sleutel zien of is er een mechanisme in Padlet dat de gevonden oplossing checkt?
    Voor mijn klassikale lessen heb ik een matching oefeningetje gemaakt voor het versterken van adjectieven. IJs – koud, stok – oud. Kun je die zodanig digitaliseren dat de cursisten zelf zonder tussenkomst van de docent uitvinden wat de juiste combinaties zijn of kan ik dan beter mijn toevlucht nemen tot Kahoot of Quizlet?
    Bij voorbaat dank voor je reactie,
    PM
    PS. Dank voor je uitleg overigens hierboven.

    • Dag Paul,
      Leuk dat je gebruik gaat maken van Padlet! Ik heb inderdaad de antwoorden van de cursisten gecontroleerd door mee te kijken in de breakout rooms. Daarnaast had ik ook een Padlet aangemaakt met de antwoorden. Daarin heb ik de instellingen zo gezet dat anderen niets kunnen verplaatsen. Voor de zekerheid had ik die Padlet ook opgeslagen als afbeelding. Zowel de link van de Padlet met de antwoorden als de afbeelding heb ik na afloop aan de cursisten gemaild.
      Jouw idee (ijs – koud, etc.) leent zich volgens mij prima voor een Padlet. Ik zou dan wel de linkerdelen een kleurtje geven (klik in een post op de drie puntjes en kies een kleur); dan is duidelijk dat dat de linkerhelften zijn. En zorg ervoor dat anderen kunnen ‘editen’, dan kunnen ze ermee schuiven. Leuke opdracht, succes! En groeten aan SIGV;-)
      Hartelijke groet,
      Emily

  3. Ha Emily,

    Ik heb lang geleden een workshop over onder meer Padlet gevolgd maar heb er daarna niet veel meegedaan. Nu heb ik nog eens naar je filmpje gekeken en ben erg enthousiast! Fantastisch dat je zoveel deelt en collega’s helpt! Petje af!

    Groetjes en hopelijk weer eens tot ziens,

    Katja (Verbruggen)

    G

    • Wat leuk om te horen, Katja! Veel plezier met je Padlets en graag gedaan:-)
      Ik kom wel weer een keer naar Maastricht, als het weer kan …

    • Heb je het filmpje gezien? Dan zie je hoe je een nieuwe ‘post’ maakt: dubbelklik op het scherm, of klik op het plusje. Je kunt geen blanco ‘vakjes’ maken; als je wilt dat cursisten zelf iets typen, moeten ze zelf zo’n vakje aanmaken (door dus te dubbelklikken op het scherm of op het plusje te klikken) en dan kunnen ze erin typen.
      Hoe ze kaartjes kunnen schuiven, lees je in de blog onder ‘Hieronder nog een paar punten die extra aandacht verdienen’. Verder raad ik je aan gewoon eens wat te proberen, dan lukt het vast. Veel plezier!

  4. Wanneer je de link naar de padlet (via de chat of mail) stuurt nadat je de groepjes in de breakoutrooms hebt verdeeld, kunnen ze er ook samen aan werken toch? Kan iedereen dan in de padlet of moet je 1 persoon aanwijzen om het scherm te delen. Dat is me niet helemaal duidelijk.

    • Ze kunnen inderdaad samen aan een Padlet werken, dus iedereen kan er tegelijkertijd iets op zetten. Toch is het wel overzichtelijk als één persoon in een groepje (in een breakoutroom) het scherm deelt, zodat ze het samen kunnen bespreken. Niet iedereen hoeft dan per se te typen – sommige cursisten zijn daar handiger in dan anderen. Ik maak altijd voor elk groepje een aparte Padlet. De links naar de Padlets zet ik in de chat voordat ik de breakoutrooms maak (zie ook de info in mijn blog). Succes!

  5. Hoi Emily, dank voor je duidelijke blog! Toch nog even advies nodig: als je padlet inzet voor schrijfopdrachten (elfjes bijv.) in een online les, laat je alle cursisten (ik heb er 7) dan op 1 padlet werken of is dat niet handig? Het lijkt mijzelf wel leuk als alle schrijfopdrachten overzichtelijk op 1 padlet staan. Ik hoor het graag!

    • Dag Mathilde, bedankt voor je reactie. Jazeker, je laat ze dan in één Padlet werken. Ze krijgen dan dezelfde link en kunnen er tegelijkertijd iets op zetten. Soms moet je het scherm even verversen (F5) om alles te kunnen zien. Hopelijk lukt het zo! Anders hoor ik het wel. Groeten, Emily

  6. Hallo,
    Dank je welvoor je informatie. Ik werk al een tijdje met Padlet, maar dat verbinden heb ik nog nooit gedaan. Welke structuur gebruik je daarvoor: schap of canvas? Ik krijg het niet zoals jij het hebt.

    • Bedoel je het schuiven met kaartjes? Daarvoor gebruik ik de structuur ‘canvas’. Je maakt dan allemaal kaartjes aan (berichtjes/posts). Deze kun je verplaatsen. Je kunt ze ook een kleurtje geven door op de drie puntjes te klikken. Als je wilt dat je cursisten er ook mee gaan schuiven, zorg er dan voor dat ze mogen ‘editen’; dat kun je instellen onder ‘Delen’. Hopelijk is het zo duidelijk! Zo niet, dan mag je me ook een mailtje sturen – of volg de workshop https://www.taalzeker.nl/product/nt2-en-ict 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *