We nemen afscheid van 2020 met een exit ticket. Met een van mijn favoriete digitale tools, Padlet.
Het zou zomaar kunnen dat je blij bent dat het jaar voorbij is. Het was immers een raar jaar. Toch wil ik ook even stilstaan bij de goede dingen van het afgelopen jaar, én vooruitkijken naar wat komen gaat. Ik benadruk altijd hoe belangrijk het is dat cursisten hun eigen leerproces evalueren (wat gaat goed, wat kan beter, hoe ga je dat doen?), maar zelf kunnen we natuurlijk ook reflecteren en doelen stellen, toch?
Oké, daar gaan we dan. Ik hanteer hetzelfde idee als twee jaar geleden (zie mijn blog over het exit ticket), maar we gebruiken nu geen papiertjes, maar een digitale tool – uiteraard. En je mag zelf ook een bijdrage leveren. Lees gauw verder!
Ik stel mezelf (en jou, zoals je aan het eind van deze blog zult zien) dezelfde vragen als de vorige keer, namelijk:
Noem 3 dingen uit 2020 waar je tevreden over bent.
Noem 2 dingen waar je nog aan wilt werken.
Schrijf 1 wens op voor 2021.
Hierbij mijn – werkgerelateerde;-) – antwoorden:
Noem 3 dingen uit 2020 waar je tevreden over bent.
1. Ten eerste ben ik ontzettend blij dat mijn cursussen ‘gewoon’ doorgingen. De meeste weliswaar online, maar wat had ik zonder mijn lieve, gemotiveerde, leergierige cursisten gemoeten? Ik krijg nog altijd veel energie van lesgeven en haal er veel voldoening uit, ook al zie ik mensen alleen via een scherm. Gelukkig houd ik wel van wat nieuws, dus dit was hét moment om nog meer digitale tools uit te proberen. Met als resultaat dat ik zelfs expert op dit gebied werd genoemd – het is maar waar je je in verdiept natuurlijk.😉
Het is grappig om even terug te kijken naar mijn exit ticket van twee jaar geleden, toen ik – woe hoe, spannend! – mijn eerste webinar had gegeven. Wat is er veel veranderd sinds we erop los zoomen!
Om een paar hoogtepunten te noemen:
- Bij het Voorbereidend Jaar Leiden gaven de studenten de presentaties online. Ik was enorm onder de indruk.
- Verder waren er maar liefst zeven oud-cursisten die bij me terugkwamen voor wat extra lessen, en ik vond het eerlijk gezegd best wel fijn om niet zo veel te hoeven reizen. Zeker voor één-op-één-lessen werkte het prima op deze manier.
- Ook mijn workshops gaf ik online, zoals die voor Coutinho, over online werken met Nederlands naar perfectie:
2. Naast het geven van taaltrainingen en het ontwikkelen van lesmateriaal verzorg ik ook correctiewerk. Zo heb ik vorig jaar een historische roman aan mijn lijstje mogen toevoegen. Met veel dank aan auteur Andrea Voigt voor het vertrouwen.
3. Tot slot ben ik trots op het liedje ER is een feest dat ik maakte in samenwerking met Meneer Jansen, ter ere van het 12,5-jarig jubileum van Taalzeker.
Noem 2 dingen waar je nog aan wilt werken.
1. Mijn nieuwe boek! (Nieuwsgierig? Nog even geduld …) Afgelopen zomer heb ik er lekker aan gewerkt, maar toen cursisten weer terugkwamen van vakantie, werd alle tijd opgeslokt door andere werkzaamheden. Begin februari sluit ik me daarom op in een huisje op de hei. Daar kijk ik enorm naar uit.
2. Ik wil mijn werkkamer wat beter inrichten, vooral omdat ik graag staand lesgeef. Het zit-stabureau heb ik al besteld, dus dat gaat goed komen!
Schrijf 1 wens op voor 2021.
1. Tja, mijn wens komt waarschijnlijk overeen met de wens die de meesten van ons koesteren: wat zou het fijn zijn als we weer wat vaker fysiek les mogen geven! Hoewel ik blij was met de digitale mogelijkheden, gaat mijn voorkeur in veel gevallen nog altijd uit naar offline bijeenkomsten.
Ik ben heel erg benieuwd naar jouw goede momenten van vorig jaar, en je plannen en wensen voor 2021. Deel je ze met me? Dat kan op deze Padlet:
Ik wens je een heel mooi jaar!
Wil je meer weten over het exit ticket en het geven van feedback? Of over digitale tools als Padlet? Bekijk het workshopaanbod en meld je aan. De eerste workshops dit jaar vinden plaats op 22 januari (online). Hopelijk tot ziens!
Mijn wens in 2019
En wat is er terechtgekomen van mijn wens in 2019? Niets! Of misschien beter: nog niets. Dat kan nog veranderen natuurlijk. Help je me om een officieel examen op niveau C1 van de grond te krijgen?
Geef een reactie